CROISSANTID

Vaja läheb:

500 g nisujahu
2.5 spl suhkrut
2 tl soola
20 g presspärmi
300 ml sooja vett
250 g pehmet võid
1 muna (peale määrimiseks)

Kogusest saab umbes 16 croissanti

1. Sega omavahel jahu, suhkur ja sool.
2. Lahusta suuremas kausis pärm veega.
3. Lisa jahusegu veega lahustatud pärmisegule.
4. Kata taignakauss käterätikuga ja lase 10 minutit kerkida.
5. Nüüd on taigen valmis sõtkumiseks. Jäta taigen kaussi, kergita üht serva ning suru see taigna keskele. Keera kaussi ja korda sama teise taignaservaga, nii 8 korda. Sõtku nüüd umbes 30 sekundit, taigen muutub tihkeks.
6. Kata kauss käterätikuga ja lase 10 minutit kerkida.
7. Korda punkte 5 ja 6 kaks korda, seejärel uuesti punkti 5.
8. Kata kauss toidukilega ning laste järgmise päevani külmkapis seista.

9. Võta taigen külmkapist.
10. Tõsta see töölauale (nt silikoonist taignaalusele, kus on mõõdud peal).
11. Venita taigen umbes 24 cm küljepikkusega ruuduks
12. Lõika või umbes poole taignaruudu suurusteks tükkideks.
13. Taignaleht peaks olema võiviiludega enam-vähem ühepaksune. 
14. Aseta võitükid diagonaalselt ristkülikuna taignale.
15. Voldi taignanurgad või peale nii, et moodustub tihe ümbrik. Vajadusel venita taigent, et või saaks korralikult kaetud.
16. Suru taignarulliga taignale nii, et või jaotuks ümbriku sees ühtlaselt. 
17. Rulli taigent pikkupidi, kuni tulemuseks on umbes 1 cm paksune ristkülik.
18. Voldi ristküliku alumine kolmandik taigna keskkohta.
19. Voldi ülemine kolmandik selle peale.
20. Tulemuseks peaksid olema kolm ülestikku asetsevat ruutu. See on esimene kord. 
21. Mähi taigen toidukilesse ning aseta 20 minutiks külmkappi.

22. Võta taigen külmkapist välja ning korda samme 16 - 20 kaks korda.
23. Nüüd oled taigent rullinud kokku 3 korda.
24. Mähi taigen toidukilesse ning aseta 40 minutiks külmkappi.

25.Võta taigen külmkapist ning jaga see pooleks, teise osa pane külmkappi, esimest osast rulli ristkülik mõõtudega 24cm (kõrgus) korda 38cm (laius).
26. Lõika taignaristkülik pikkadeks kolmnurkadeks. Antud kogusest peaks saama umbes 8 kolmnurka.
27. Keera kolmnurgad laiemast servast alustades rulli. 
28. Aseta Croissantid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta saiakeste vahele kerkimisruumi.
29. Lase kerkida, kuni taignakihid hakkavad üksteisest veidi eralduma.

30. Eelsoojenda ahi 240 kraadini. Pane tühi ahjupann ahju alumisele astmele soojenema. 
31. Kerkinud croissantid pintselda lahtiklopitud munaga.
32. Aseta külsetusplaat saiakestega eelsoojendatud ahju.
33. Vala klaas vett kuumale varem ahju asetatud pannile ning alanda ahju temperatuuri 220 kraadini.
34. Küpseta 15-20 minutit või kuni saiakesed on kuldpruunid.
35. Võta croissantid ahjust välja ja lase jahtuda.

36. Korda sama teise taignaosaga, või jäta ööseks külmkappi ja küpseta järgmisel päeval!

HEAD ISU!

Täidis: croissantide sisse võid keerata tüki tumedat šokolaadi või juustuviilu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kiindumussuhe ehk miks on beebi vajaduste rahuldamise nii tähtis?

Kui beebi köhib