LEIB

Retsept on timmitud ühele leivale. Maitseb hästi nagu täiesti tavaline must leib, ei mingeid erilisi omadusi või värsket hernearoomi :). 

1 dl juuretist
6 dl vett

Võta õhtul soovitavalt savikauss ja kindlasti puulusikas ning vala juuretis ja vesi kaussi. Nüüd sega sinna hulka nii palju rukkitäisterajahu, et tekib vedelama hapukoore taoline mass. Kata kauss käterätikuga ja jäta ööseks seisma. (piisab 8 tunnist, mida kauem seisab seda hapum leib tuleb).
Järgmisel hommikul võta saadud massist uute leibade tarbeks juuretis (ühe leiva jaoks ca 1 dl).

2 tl Pan soola
0.75 dl leivasiirupit (Dansukker)
200 g täisterarukkijahu
soovi korral lisandeid (seemneleiva segu vms)
võid vormi määrimiseks

Sega kõik kausis kokku, tuleb paksem taigen. Võta leivavorm (30 cm pikkune), määri seest võiga ja pane taigen vormi. Silu leiba märja käega, kata toidukile ja käterätikuga ning lase tuulevaikses kohas umbes 2-3 tundi kerkida (mina kergitan külmas praeahjus). 


Nüüd kuumuta ahi 250 kraadini ja pista leib 8-ks minutiks ahju, nii saad leivale krõbeda kooriku. Seejärel alanda kuumust 200 kraadini (tee korraks ahjuuks lahti ja lase suurem kuumus välja) ning küpseta edasi veel 45 minutit. Valmis leib tõsta ahjust välja, piserda pealt veega, mässi rätikusse, lase vormi sees jahtuda ja kummuta siis vormist.

Paku juurde näiteks munavõid (sega kokku 2 kahvliga purustatud keedumuna ja 50 g võid, lisa võimalusel maitserohelist). Või asemel võid kasutada supilusikatäit majoneesi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kiindumussuhe ehk miks on beebi vajaduste rahuldamise nii tähtis?

Kui beebi köhib