Minu toitumispõhimõtted

Tahame või ei taha, meil kõigil on oma arusaam sellest, kuidas oleks õige ja hea elada, toituda, liikuda, suhelda jne, nii ka minul. Mida rohkem ja paremini olen iseendaga rahul ja sõber, seda lihtsam on elada ja tunda, et mingeid põhimõtteid ei ole üldse vaja. Kui aga elulaev mingil põhjusel kõikuma lööb, on hea ja toetav neid endale jälle meelde tuletada.

Põhimõte nr 1 - ole normaalne!

Olen kindel, et kõigil inimestel, ka neil, kes pakatavad tervisest ja tervislikest eluviisidest, on omad nõrkushetked ja libastumised. Nad lihtsalt on enda jaoks selgeks mõelnud, et ennast ei ole vaja selle eest maha teha. Mõtetega tuleb koostööd teha, ainult nii saab endaga hästi läbi saada. Õnnelik olles kaob söögiisu tahaplaanile, miks? Sest keha on õnnehormooni paksult täis ja toitumine muutub normaalseks igapäevategevuseks. Stress, närvilisus, negatiivsed emotsioonid, pinged, ootustele vastamine, lein jms on loomulikud elu osad, neid pole vaja toiduga lämmatada. Kui seda teadvustame, on kergem lasta endal lihtsalt olla. Praegune meedia on paksult täis topitud soovitusi sellest, kuidas elama ja milline välja nägema peab - nii kipume keha sõnumeid eirama. Kuid kuidas saab keegi teine teada paremini, mis meiega täpselt toimub ning mis meile tegelikult parim on peale meie enda? 

Põhimõte nr 2 - väldi äärmusi!

Ära söö peale kella 20 õhtul. Maks lõpetab oma töö õhtul 19-20 vahel ja pole mõtet keha liigselt koormata. Ülekaal tuleb sellest, et tarbime valel ajal rohkem kui kulutame. 
Ära liialda alkoholiga. Luba endale üht-teist, kuid mitte rohkem, kui 1-2 korda nädalas. 
Magusat söö päeva esimesel poolel - siis jõuad selle ära kulutada.Sa võid süüa absoluutselt kõike, pead vaid jälgima koguseid. Sa ei pea loobuma millestki, mida armastad (kui sul pole just toidutalumatust või - allergiat).
Ole äärmuslike dieetidega ja soovitustega ettevaatlik - nii nagu organism on üks tervik, on ka toitumine tervik. Iigasugune katsetamine nõuab kohanemist  ja stressis olles on keha ettevaatlik rasva loovutamisega, sest rasv on ellujäämiseks hädavajalik. 
Unusta kaalunumber - milleks? Vaata hoopis peeglisse, vaata endale ausalt otsa ja otsusta, kas toitumine ja kehakaal on sinu jaoks probleem või ei ole. Kui on, siis tuleks leida sobivad lahendused. 


Põhimõte nr 3 - tark ei torma!

Tark ei torma külmkapi juurde järgmist võileiba tegema, ta teeb vahet emotsionaalsel isul ja füüsilisel isul. Peata ennast - su aju juhib su käsi ja su suud - sa suudad ennast peatada kätt koos toiduga suu juurde tõstmast! Piisab, kui sa taba end mõttelt - tahaks süüa veel midagi head. Lükka esimest isu edasi 10-15 minutit ja tee selle ajaga midagi muud (pese nõud ära vms).Siis lihtsalt istu, hinga ja võta hetkeks aeg mõelda, mida sa tegelikult vajad - kas veel ühte jäätist või äkki hoopis mõnusat sooja vanni. Kui sa ei suuda ennast peatada ning sul on tekkinud süütunded ja hirm iseenda ja oma tervise pärast, siis kirjuta mulle, leiame koos põhjused ja lahendused. 

Põhimõte nr 4 - tee vahet tõelisel näljal ja emotsionaalsel näljal

"Tahaks midagi head" tähendab minu puhul, et tegemist on emotsionaalse näljaga - vajame soojust, lähedust, armastust ja hoolitsust. Loomulikult võib emotsionaalset nälga vahest ka jäätise või koogiga kustutada, miks mitte, on hetki, kus ainult see suudabki lohutada. Peamine, et suudab, et pärast ei jää tühja tunnet. Sest kui jääb, siis järelikult keha vajab midagi muud (mitte toitu). Pikemaajaline emotsionaalne söömine võib viia väsimuse ja energiapuuduseni, mis tekivad siis, kui keha ei saa piisavalt TOITAINEID (suhkrus neid pole), mitte toiduaineid (toiduained nt liha koosnevad toitainetest nt valkudest, vitamiinidest jne). Abiks võib olla tunnete-toitumispäeviku pidamine, kuhu paned eneseanalüüsi tarbeks kirja kõik, mida sööd ja ka tunded-mõtted. Seeläbi võib tulla ilmsiks, mis sind tegelikult häirib ja pahasti tundma paneb ning siis pole vaja seda enam toiduga maha suruda. 

Põhimõte nr 5 - kui sööd, siis naudi

Toitu nautides saab aju sõnumi, et kõik on hästi ja õnnelik olla on lubatud. Toitu süües ennast samal ajal süüdi tunda on sama hea, mis viia laps sihilikult mänguasjapoodi ja hakata teda süüdistama selles, et ta midagi osta tahab - frustratsioon ja paha tuju, mis tekib, on tohutu. Stressihormoonid tekivad kehasse palju kiiremini kui neid sealt välja puhastada jõutakse, niiet targem oleks nende tootmist teadlikult vältida. Ära sunni ennast sööma tervislikku toitu, kui sa pole sellega harjunud. Anna endale aega harjumiseks ja muuda oma toidulauda järk-järgult. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kiindumussuhe ehk miks on beebi vajaduste rahuldamise nii tähtis?

Kui beebi köhib