Lein, muutused ja kinesioloogia

Lein on protsess, millega seostub meile eelkõige surm ja kaotus. Harvem räägitakse leinast, kui oleme otsustanud millestki või kellestki loobuda, leppida olukorraga, lahti öelda, muutuda, muuta. Iga muutus elus võib endaga tuua kaasa leina - igatseme vana ja turvalist tagasi, et kõik oleks jälle paigas. Lein kisub meid mugavusstsoonist välja ja isegi kui teame, et muutus on meile lõppkokkuvõttes kas kasutoov (näiteks suitsetamisest loobumine või kurnava suhte lõpetamine) või kahjuks paratamatu (haigused ja surm, aga ka lapse ülikooli saatmine, töökaotus või kolimine), vajame aega, et kohaneda ja leppida. 

Leinal arvatakse olevat omad staadiumid (vt. Kübler-Ross). On erinevaid lähenemisi, mille alusel kestab lein 7 päeva kuni 7 aastat. Ei ole ühest vastust, kui pikalt on õige leinata, see on individuaalne ja oleneb sellest, mis juhtus, miks leinatakse. Pigem on oluline teadvustada, et lein on loomulik ning märgata, kui oleme leina "kinni jäänud", klammerdunud millessegi või kellessegi, mis ei kuulu enam meie ellu või mis ei ole meile enam kasulik. Muutuste eest ei ole keegi kaitstud, need käivad elu ja elamisega kaasas. On inimesi, kes kohanevad paremini, nendel on ka muutustega toimetulek kergem, nad suudavad ja oskavad oma eluga edasi minna, lepivad, teevad rahu ja annavad vabaks. Kuid mis saab siis, kui on raske, kui ei tahagi kohaneda, ei taha reaalsusega leppida, kohe üldse mitte midagi ei taha? Siis saab appi tulla kinesioloogia.

Pähklikooreasend 

Pähklikooreasend on lihtne ja käepärane viis ennast koheselt aidata, leevendab muremõtteid ja pingetunnet, aitab rahuneda. Aseta üks käsi laubale, teine kuklale ja hoia. Hinga rahulikult ja tunneta, kuidas mõtted selginevad ja meel rahuneb. Asendi efekt seisneb aju verevarustuse paranemises, kätelt saadud soojusega laienevad veresooned, teadliku hingamisega saab hapnikurikas veri jälle aju "võitle või põgene" häireolukorrast välja tuua. Kukla piirkonnas asuvad nägemis- ja tasakaalukeskus, käe asetamine kuklale pakub tuge ja aitab rahuneda. Lauba piirkonnas prefrontaalkoores toimub mõtete formuleerimine, emotsioonide reguleerimine ning käitumisstrateegiate valik. 

Pähklikooreasend ei pruugi sobida, kui inimene on ärritatud või endast väljas, sest sellistel hetkedel ei ole me valmis ei planeerima ega strateegiaid valima. Sellisel juhul aitab hoopis emotsioonide vabastamine energeetilise psühholoogia meetodi koputamise abil.

Koputamine

Koputamisest saab lähemalt lugeda Fred Gallo raamatust "Energiaravi koputamise abil". Samuti on Malle Rausil koolitus energeetilisest psühholoogiast, kus koputamist õpitakse ja harjutatakse. 

Leinas "kinni"


Olukordades, kus saame vana juurde tagasi minna (elukombed, inimesed), võime alla anda ning pöörduda tagasi kas tervistkahjustavate eluviiside või suhete juurde. Mustritel ja harjumustel on tugev jõud. 

Pikaleveninud leina puhul on sisimas tühi tunne, mis aja möödudes asendub ängiga. Selline olukord või tekkida pärast muutusi, mida me ei saanud ise kontrollida. Elu tundub mõttetu ja pingutust nõudev. Ängistus on piinav tunne, seda on raske taluda. Ängistuse ja sisemise tühjusetunde leevendamiseks ja tuimestamiseks tarvitatakse tihtipeale meetodeid, mis ei lahenda olukorda. Pidev arutlemine ja analüüsimine minevikus toimunu üle, painav söögiisu, soovimatus ja võimetus ilma alkoholi ja mõnuaineteta lõõgastuda, suutmatus rõõmu tunda ning igapäevatoimetustega tegeleda on näited sisemisest tühjusest, lahendamata leinast ja võimalikust lähenevast depressioonist. Kui märkate enda või oma lähedase juures midagi sellist, võiks nõu pidada kas arsti, psühholoogi või kinesioloogiga. Teatud juhtudel võib vaja minna antidepressante, et organismile vajalikke ehituskive juurde anda. Antidepressante ei tohiks karta, kuid nende võtmise koguse ja ajalise kestuse peaks määrama arst. Kinesioloogia ja ka psühholoogiline nõustamine on siinkohal ravi toetavad. 





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kiindumussuhe ehk miks on beebi vajaduste rahuldamise nii tähtis?

Kui beebi köhib