TUNDEKUUP

Tunded poevad lapse sisse enne, kui ta sellest ise arugi saab, sellele nimetust või tähendust anda oskab. Hirm, kui naabri koer ootamatult haugatab, rõõm emmega taaskohtumise üle, viha ja pettumus kui issi sülle ei võta või venna uut legot puutuda ei luba jne. Tunded mängivad tähtsat osa nii kõne- kui sotsiaalses arengus, nende mõistmine ja reguleerimine on oluline nii endast kui teistest paremaks aru saamiseks kui erinevates olukordades toimetulekuks. Tunnetega on vahest keeruline, nad tulevad teinekord ilma kutsumata ja ei lähe õigel ajal ära, või tuleb neid liiga palju või ei tule üldse...ja vahepeal ei saa aru, milline tunne tuli või miks ta tuli ja miks mõni tunne peitu poeb. Ja ilma tunneteta ja tundmiseta ei saa – sest see on arenemise ja kasvamise väga tähtis osa.  

Terapeut: Püüa öelda, mida sa praegu tunned.
Poiss (6a): Ma ei tea, ma ei oska seletada.
Terapeut: Milliseid tundeid sa oskad nimetada?
Poiss: rõõmus, kurb, vihane.
Terapeut: Ja mis tunne sinul praegu olla võib?
Poiss: Ei tea. 

Tunnete teemal ei pruugi alati olla lihtne rääkida – miks? Sest tundeid me tunneme füüsiliselt oma kehas, kuid väljendama peame neid läbi jutu, mille formuleerimine toimub ajus. Kui me pole harjutanud ega harjunud sõnastama oma keha aistinguid, ei oska me ka oma emotsionaalseid seisundeid sõnastada ja analüüsida. Alles tundega kontaktis olles saame need lahti rääkida ja vabaks anda. Kui me seda teha ei oska, hakkab tunne meie sees elama "oma elu", tekitades lihaspingeid, muremõtteid ja stressi. 


Lapsed armastavad mängulisi tegevusi ja enda väljendamist läbi selle. Ka tunded tulevad selliste tegevuste kaudu välja. TUNDEKUUP (pildil) ongi eelkõige lastega töötavatele spetsialistidele (õpetajad, tugispetsialistid, terapeudid) mõeldud vahend lapse tunnetega tegelemiseks. Kuup on lõbus tegelane, kes aitab tundeid tundma õppida, neid teadvustada ja leida igale tundele värv. Tundekuubil on 6 tahku - igal tahul on uks ja ukse taga peidab ennast üks tunne. Iga tunde jaoks on oma kohvrike - tundeid on 6 - baastunded RÕÕM, KURBUS, VIHA, HIRM, ÜLLATUS ja VASTIKUS. 

Tundekuubiga on kaasas KÄSIRAAMAT, sisaldades põhjalikku ülevaadet lapse emotsionaalsest arengust, lisaks baastunnetele ka komplekstunnete (häbi, kadedus, süütunne jms) käsitlust, erinevaid harjutusi koos tundekuubiga ja töölehti ning mängulisi tegevusi nii individuaalselt kui grupis töötamiseks. 
  
Lastega töötavatele õpetajatele ja tugispetsialistidele on loomisel 6-st tunnist koosnev materjal "TUNDETUNNID", kus igas tunnis käsitletakse ühte baastunnet läbi mängude, harjutuste, töölehtede ja arutelude. 

Tundekuup kutsub sind seiklema tundemaailma - lähme koos, see saab põnev olema!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kiindumussuhe ehk miks on beebi vajaduste rahuldamise nii tähtis?

Kui beebi köhib